Huttenbouwdag 2017

Foto’s: Carole Meijers Photography

CNME beheert Landgoed Mariënwaard sinds 2008. Normaal gesproken is het gebied niet toegankelijk voor publiek. Het Team Ecologisch Beheer houdt het landschap in ere door het maaien van de graslanden, het open houden van de lanen en het uitbaggeren van het riviertje de Kanjel. Zo blijft de waardevolle flora en fauna behouden. Nelle Driessen (CNME): “Weinig mensen weten van het bestaan van dit prachtige gebied. Het inschrijven voor de Huttenbouwdag liep als een trein, we hebben best veel mensen teleur moeten stellen. Hutten bouwen, is een ideale activiteit zo aan het einde van de schoolvakanties; een hele dag in de buitenlucht om te ontdekken, sjouwen, verstoppen en rondrennen voordat het normale ritme weer begint.”

John Steijns (CNME) vertelde de kinderen aan het begin van de dag over de ijsvogels, roofvogels en kikkers die in het gebied wonen. “We zijn te gast bij de dieren en we willen ze niet met onze rommel opzadelen. Als we straks weggaan, mag je behalve aan de hutten niet zien dat er zestig mensen hebben rondgelopen.” Daarna volgde uitleg over het veilig werken met een zaag en een snoeischaar. “Alleen gereedschap gebruiken met werkhandschoenen aan. Knippen en zagen dicht bij de grond. Niet rennen met het gereedschap en niet met hout en gereedschap tegelijkertijd rondlopen.” Toen John vroeg wie van de kinderen met het gereedschap wilde werken, stak bijna iedereen de vinger op.

Huttenbouwdag 2017
Huttenbouwdag 2017

Gepofte appel en brandnetelsoep

Wie even pauze wilde van het sjouwen, zagen, snoeien en stapelen mocht appels poffen in het kampvuur onder toeziend oog van Hans Erckenbosch. Boven datzelfde vuur maakte Petra Aarts ondertussen soep met ter plekke geplukte ingrediënten: de bladeren van brandnetels, weegbree, duizendblad, zevenblad en paardenbloem gingen in de ketel. De meeste kinderen trokken eerst nog een vies gezicht, maar wie toch durfde te proeven, vond het lekker. Ondanks het warme weer, waren de plekken rond het vuur de populairste picknickplekken.

Paleis

Aan het eind maakte de hele groep een wandeling langs alle hutten en gingen de makers met hun bouwwerk op de foto. De variatie was groot: van goed verstopte eenpersoonshutjes, tot grote bouwwerken bedekt met bladeren en een vloer van gras. Armelle (5 jaar) was één van de enthousiaste deelnemers. Haar hut was een paleis en zij zelf de prinses. Met houten tandeborstels in de ‘badkamer’, een oventje van baksteen en een heuse kapstok bij de deur. “Ik vond het heel leuk vandaag. En het allerleukste was dat ik de hut aan iedereen mocht laten zien en dat heel veel kinderen zeiden dat onze hut de mooiste was.”

Huttenbouwdag 2017
Huttenbouwdag 2017
Huttenbouwdag 2017
terug naar overzicht