Hoge Fronten

 
 

Maastricht heeft met de Hoge Fronten een prachtig natuurgebied nabij het centrum van de stad. Het zijn de restanten van vestingwerken uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.
Het gebied (15 hectare) bestaat uit aarden wallen, deels versterkt met muren, met daartussen zogenaamde droge grachten. De werken zijn opgebouwd op het middenterras van de Maas. Ondergronds is een uitgebreid gangenstelsel aanwezig. De Hoge Fronten hebben een grote waarden als cultuur- en natuurmonument.
De vestingmuren zijn een soort kunstmatige rotsen, waar muurplanten en muurfauna zich prima thuis voelen. De gangen zijn vergelijkbaar met natuurlijke grotten, en worden gebruikt als overwinteringsplaats door vleermuizen, vlinder en andere diergroepen. Doordat de muren warmte kunnen vasthouden, en ook door de ligging in het warme Maasdal, komen er veel warmteminnende soorten in het gebied voor. vooral vanwege het voorkomen van de in ons land zeer zeldzame muurhagedis werden de Hoge Fronten in 1992 aangewezen als Beschermd Natuurmonument.


Flora en fauna   Natuurbeheer  


Klik hier: film over de Muurhagedis in de Fronten

zie ook: http://tstp.tv/CNME • Capucijnenstraat 21-C19 • 6211 RN Maastricht • Tel: 043-3219941 • Fax: 043-3251707 • info@cnme.nl
Close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!