Hoge Fronten

Bezaaid met resten van de achttiende en negentiende-eeuwse vestingwerken ligt vlakbij het historische centrum van Maastricht het natuurgebied Hoge Fronten. Een heus beschermd natuurmonument vanwege de aanwezigheid van de uiterst zeldzame muurhagedis, die zich thuis voelt in en op de vestingmuren. Ruiger en avontuurlijker kan het bijna niet. 

De Hoge Fronten lenen zich prima voor een wandeling tijdens de lunchpauze of op een vrije woensdagmiddag, maar ook kinderen (en grote kinderen) kunnen in dit gebied uitgebreid op ontdekkingstocht in de droge grachten of de grotten. 

De vestingmuren zijn vergelijkbaar met natuurlijke rotsen en de gangen lijken klimatologisch op natuurlijke grotten. Door dit subtiele ecologische evenwicht voelen vleermuizen, muizen, bijen en vlinders zich samen met de hagedis prima op hun plek. De grotten kunnen worden bekeken tijdens een rondleiding met een gids.

De hoger gelegen delen van het park geven je een een waanzinnig panorama-uitzicht over het park zelf, over Maastricht en over de schapen die al grazend de begroeiing in toom houden. 

Hoge Fronten
Frontenpark

Facts en Figures

Locatie:   

Frontenkwartier, ligt aan de Statensingel

Hectare:

16

Ecologisch beheer:

Maaien, Begrazing door schapen, Onderhoud muurvegetaties,
Bosrandbeheer

Planten:

Gevlekt hertshooi, Grote pimpernel, Beemdooievaarsbek

Dieren:

Vos, Muurhagedis, Vleermuis, Vlinder