Elkaar ontmoeten in een echt groene omgeving. Dat biedt Natuurtuinen Jekerdal van CNME in Maastricht. Natuurtuinen Jekerdal ligt midden in het Jekerdal, vlakbij de rivier de Jeker. De vallei wordt omringd door de Sint Pietersberg en de Cannerberg en grenst aan het Jekerdalpark.

CNME Natuurtuinen Jekerdal

Tuinen

Natuurtuinen Jekerdal biedt een inspirerende omgeving om te leren of te recreëren in het groen. In de tuinen zijn verschillende voorbeelden van natuur-tuinieren, een kwekerij van wilde planten en een verscheidenheid aan milieus zoals een akker, bermen, takkenrillen, geveltuinen, sedumdaken en een overstromingsvlakte met vijvers. Elke week werken vrijwilligers in Natuurtuinen Jekerdal, als gastheer of –vrouw, in de moestuin, permacultuurtuin of bij kinderactiviteiten. De Vereniging Vrienden van de Natuurtuinen helpt CNME in het beheer en onderhoud met tal van vrijwilligers.

Cursussen en activiteiten

Natuurtuinen Jekerdal is dé plek voor het volgen van groene cursussen en activiteiten. IVN Maastricht is een vereniging die werkt aan een duurzame samenleving door mensen in contact te brengen met natuur. In Natuurtuinen Jekerdal organiseert IVN Maastricht veel activiteiten en cursussen en Scharrelkids Jekerdal heeft haar thuisbasis in de Natuurtuinen. VELT Zuid-Limburg is een vereniging voor ecologisch leven en tuinieren en organiseert regelmatig cursussen en activiteiten in Natuurtuinen Jekerdal. Kijk in de kalender wat er de komende tijd in de Natuurtuinen te doen is.

Vergaderen

Vergaderen kan in de ‘groene’ vergaderruimte, waarbij niet alleen het panorama uitzicht op de tuinen groen is, maar ook het gebouw zelf. Verschillende ruimtes worden verwarmd en gekoeld met aardwarmte, waardoor het binnenklimaat altijd aangenaam is. Verder heeft het gebouw een grijswater-circuit en een groen dak met zonnepanelen. 

Kijk hier voor meer informatie over de vergadermogelijkheden.

CNME Natuurtuinen Jekerdal
Drabbelstraat 7
6212 XL Maastricht
043-321 52 27

Honing, zaden en meer

Thuis nog nagenieten? Koop een potje zelfgemaakte honing van de bijen van de Natuurtuinen of honing van Bee Collective. In de zomer zijn er plantjes te koop. Ook voor informatieve boeken en loeppotjes kun je terecht bij Natuurtuinen Jekerdal.

Voor kinderen

Voor kinderen is een bezoek aan de Natuurtuinen een spannend avontuur. Je kunt er waterbeestjes zoeken, glibberen op het blotevoetenpad, speuren naar kabouters, spelen in wilgenhutten of klauteren over drie miljoen jaar oude zwerfstenen. Beleef de natuurtuinen met je kinderen nog actiever en huur een zelf-doe mandje.

Kindernatuurclub

Iedere twee weken op woensdag tussen 14.00 – 16.00 organiseren vrijwilligers van de Natuurtuinen leuke activiteiten voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Wel graag vooraf even aanmelden. Deelname aan de Kindernatuurclub kost € 2,50

Kijk in de kalender voor alle bijeenkomsten van de Kindernatuurclub.

Openingstijden

Dinsdag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur. Buiten de openingstijden is het mogelijk de ruimtes te huren.

 

Parkeren

De Natuurtuinen Jekerdal is met het openbaar vervoer en fiets prima te bereiken.

Kom je toch met de auto? Op de locatie zijn vijf parkeerplaatsen; deze kun je bereiken via het eerste hek (op andere plekken op het terrein s.v.p. niet parkeren). Daarnaast zijn er mogelijkheden tot betaald parkeren aan de Mergelweg. 

Betaald parkeren is van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 18 uur (donderdagen tot 21 uur) en op zondag (en op feestdagen, als de winkels in Maastricht geopend zijn) van 12 tot 18 uur. Prijs: 1,50 p/uur; 6,60 p/dag. 

Aan de Drabbelstraat is parkeren niet toegestaan; je riskeert hiermee een boete.

CNME Natuurtuinen Jekerdal
CNME Natuurtuinen Jekerdal