Natuurtuinen Jekerdal

Laatste nieuws omtrent de bezuinigingen

Door gemeentelijke bezuinigingen heeft CNME haar beheeractiviteiten in 2021 tijdelijk stil moeten leggen en zijn de tuinen op dit moment niet open voor publiek. Wel gebruikt IVN Maastricht de locatie als haar ‘clublokaal’, zijn er buitenschoolse activiteiten van MIK Kinderopvang en levert de Buurderij hier nog elke woensdagavond haar producten uit aan klanten. De vrijwilligers van Vereniging Vrienden Natuurtuinen Jekerdal beheren de moes-, kruiden- en wilde planten tuin. De gemeente Maastricht en CNME voeren een verkenning uit voor een alternatief toekomstplan voor de Natuurtuinen. Meer hierover zal in de loop van 2024 bekend worden.

Een natuurtuin vol biodiversiteit

Al lange tijd beheert CNME de Natuurtuinen Jekerdal in Maastricht. Een mooie tuin waarin bijzondere wilde bloemen en insecten voorkomen, en waarin vrijwilligers actief op een biologische manier tuinieren. Natuurtuinen Jekerdal biedt een inspirerende omgeving om te leren of te recreëren in het groen. In de tuinen zijn verschillende voorbeelden van natuurtuinieren, een kwekerij van wilde planten en een verscheidenheid aan milieus zoals een akker, bermen, takkenrillen, geveltuinen, sedumdaken en een permacultuurtuin. Elke week werken vrijwilligers in Natuurtuinen Jekerdal, als gastheer of –vrouw, in de moestuin, permacultuurtuin of bij kinderactiviteiten. De Vereniging Vrienden Natuurtuinen Jekerdal helpt CNME in het beheer en onderhoud met tal van vrijwilligers. Natuurtuinen Jekerdal is daarnaast dé plek voor het volgen van groene cursussen en activiteiten.

Natuurtuinen Jekerdal in cijfers

10.000+
Bezoekers
CNME Natuurtuinen Jekerdal Maastricht

Natuurtuinen Jekerdal krijgt op allerlei manieren bezoekers. Door het jaar heen komen regelmatig bezoekers een wandeling maken door onze natuurtuinen. Kom ook eens langs, geniet van de natuur en voel je vrij om een praatje te maken met de vrijwilligers die de tuinen onderhouden. De tuinen wordt trouwens ook door verschillende partijen gebruikt, bijvoorbeeld als vergaderplek of kinderopvang. Tenslotte krijgt de natuurtuinen ook veel bezoekers bij evenementen zoals een open dag of een natuurwerkdag. Hoe je ook bij Natuurtuinen Jekerdal terecht komt, hier zal je getuige zijn de schoonheid en levendigheid van de natuur.

~ 200
Verschillende plantensoorten
CNME Maastricht Natuurtuinen Jekerdal

Bij de aanleg van Natuurtuinen Jekerdal zijn er verschillende biotopen gecreëerd: van droge, stenige plekken tot natte leembodem langs een vijver. Deze biotopen herbergen verschillende soorten planten. Zo hebben we een plek met enorm veel biodiversiteit kunnen creëeren. Ook met het beheren van de tuinen sturen we de biodiversiteit. Sommige plekken worden drie keer per jaar gemaaid, andere plekken maar eens in de drie jaar. Ook deze verschillen in het beheer komt de variatie ten goede.

100+
Soorten bijen
Bijenhotel CNME

De diversiteit aan planten in Natuurtuinen Jekerdal trekt allerlei verschillende soorten insecten aan. Bijen zijn een mooi voorbeeld. Veel solitaire bijen zijn erg kieskeurig, sommige soorten vliegen maar op één soort plant. De bloemenweide in de natuurtuinen zorgt voor een groot variatie aan voedsel voor verschillende soorten bijen. Daarnaast zorgt ook de grote variatie aan materiaal in onze bijenhotels ervoor dat veel soorten een ideale plek hebben om hun eieren te leggen.

23.000 Kwh
energie opgewekt
CNME Natuurtuinen Jekerdal

De zonnepanelen op het dak van de natuurtuinen doen hun werk al jaren. Op deze manier kunnen we het gebouw duurzaam exploiteren. Daarnaast wordt het opgewekte stroom ook gebruikt om onze elektrische gereedschappen op te laden en om de regenwater pomp aan te drijven. Zo doen we ons best om op allerlei vlakken duurzaam te denken. Het sedumdak met planten zorgt ervoor dat de panelen koeler blijven, dat is goed voor het rendement van de panelen. Hoe koeler de panelen, des te meer stroom ze leveren.

Vrijwilliger bij Natuurtuinen Jekerdal
Heb jij groene vingers en werk je graag buiten? Dan kun je samen met dertig andere vrijwilligers je inzetten voor Natuurtuinen Jekerdal in Maastricht. Er zijn veel mogelijkheden: van veldwerk, beheerwerkzaamheden en tuinieren tot begeleiding bij kinderactiviteiten en schoolprogramma's. Ook kun je gastvrouw of -heer worden. Dit alles wordt geregeld via Vereniging Vrienden Natuurtuinen Jekerdal.
Aanmelden als vrijwilliger