Educatie en vergroening

Leren doe je door samen te doen

Op veel manieren biedt CNME educatie en voorlichting aan over natuur, milieu en duurzaamheid. We gaan aan de slag met duurzame projecten in Zuid-Limburg. Hierbij werken we veelal samen met andere partijen en richten we ons op leren door samen te doen. We hebben ook een lesaanbod voor scholen en jaarlijks een open dag, een natuurwerkdag en de bekende huttenbouwdagen voor publiek. We nemen deel aan lezingen en organiseren cursussen. Daarnaast organiseren we rondleidingen in de natuurgebieden waar wij ecologisch beheer uitvoeren. Ten slotte leiden we samen met IVN Maastricht natuurgidsen en jeugdnatuurbegeleiders op. Zo zie je maar, er is voor iedereen een passende manier om meer te leren over groen en duurzaam én ermee aan de slag te gaan.

Ons team voor

Educatie en vergroening

Wat doen wij op het gebied van educatie en vergroening?

Lessen gegeven
circulair les cradle 2 cradle

CNME komt regelmatig op bezoek bij scholen, BSO’s of in de natuur om lessen te geven over onderwerpen zoals luchtkwaliteit, eetbaar groen, de duurzame ontwikkelingsdoelen en nog veel meer. Vaak maken we gebruik van de onderzoeksmethode Onderzoekend & Ontwerpend leren waarbij kinderen leren door zelf op onderzoek uit te gaan. Hierbij komen ook de 21-eeuwse vaardigheden aan te pas, zoals Google en Powerpoint. Een overzicht van onze lessen vind je in onze NME gids.

Lesmateriaal uitgeleend
Lesmateriaal lenen Limburg

Onder ons kantoor, in de kelder, vind je onze Uitleen Educatieve Materialen. Hier kan iedereen leskisten en ander lesmateriaal (loeppotjes, scheppen, zoekkaarten etc.) lenen om zelf een duurzame les te kunnen geven. De uitleen bestaat dankzij de inzet van vrijwilligers. Zij zijn aanwezig wanneer bezoekers materiaal komen huren en werken regelmatig aan het vernieuwen van ons lesaanbod.

Groene publieksactiviteiten
kinderactiviteit Zuid Limburg

Jaarlijks organiseert CNME een open dag, een natuurwerkdag en de huttenbouwdagen voor publiek. Met publieksactiviteiten zoals deze brengen we mensen samen, en in aanraking met natuur en duurzaamheid. Door het sociale contact en het gezamenlijk aan de slag gaan zien wij energie vrijkomen en passie ontstaan. Dat vinden wij prachtig om te zien. Publieksactiviteiten van CNME en andere partijen vind je in de Groene Agenda.

Opruimacties
Zwerfafval rapen Maastricht

CNME vecht samen met inwoners tegen zwerfafval. Binnen ons thema Samen tegen zwerfafval lenen wij opruimmateriaal uit en organiseren we opruimacties in Zuid-Limburg. Met de inzet van velen is er al veel zwerfafval uit de natuur gehaald.

m² stadsnatuur aangelegd
Boomspiegel vergroenen

CNME hecht veel waarde aan het aanleggen van stadsnatuur omdat dit van grote waarde is voor de biodiversiteit in de stad maar ook voor de mens. Er ontstaat zoveel moois wanneer je mensen in de wijk samenbrengt om natuur te creëren in de stad. Bij stadsnatuur kun je denken aan boomspiegels en geveltuinen . Maar ook tijdelijke natuur zoals stroken met bio diverse planten en zandhopen voor bijen.

Schoolpleinen vergroend
klimaatadaptie zuid limburg

CNME is veel bezig met het aanbrengen van natuur in de stad. Dit doen wij door het aanleggen van boomspiegels, geveltuinen, groene schoolpleinen

Tijdelijke natuur aangelegd
Verduurzamingsadviezen gegeven
Op zoek naar groene en duurzame activiteiten?
Aan de slag!