Altijd eerst aanmelden

Wil je zelf een stukje openbaar groen gaan onderhouden? Meld dat dan altijd bij via mijngroen@maastricht.nl. Soms krijg je ‘vrij spel’. Soms kijkt een groenontwerper mee. In alle gevallen staan de medewerkers van Mijn Groen Maastricht (een project van de gemeente) en CNME, het centrum van natuur- en milieueducatie voor je klaar met advies! We kijken voor je wat er mogelijk is, helpen je aan gereedschap en brengen jou in contact met andere zelfbeheerders. Plus je voorkomt dat de hoveniers van de gemeente aan de slag gaan met het groen dat jij onderhoudt.

De grond rondom boomstammen beheren?

Het stukje grond rond een boomstam noemen we een boomspiegel. Boomspiegels zijn belangrijk voor de gezondheid van een boom. Ze zorgen dat de boomwortels voedsel, zuurstof en water krijgen. Soms onderhoudt de gemeente de boomspiegels. Soms is het gewoon kale grond.

Hoe onderhoud ik een boomspiegel?

Met een goede voorbereiding en de juiste planten is het niet moeilijk om een boomspiegel te beplanten en onderhouden. Maak hem vrij van vuil en ongewenste planten. Zorg voor een opsluitband van hardhout of steen van maximaal 5 centimeter hoog. De band zorgt ervoor dat het water niet direct wegstroomt en dat de grond op zijn plek blijft. Maak de grond goed los zodat nieuwe planten kunnen wortelen. Plant voldoende planten zodat de boomspiegel mooi dichtgroeit. Breng in het voor- en najaar compost aan. Als je water geeft: beter af en toe heel veel, dan dagelijks een beetje. Zo groeien plantwortels dieper de grond in. Daar worden de planten sterker van.

Welke planten doen het goed in een boomspiegel?

Voorbeelden van geschikte bodembedekkende planten zijn herfstaster, geranium, vrouwenmantel, ooievaarsbek, schoenlappersplant, hartlelie. Bloem-bollen zoals, sneeuwklokje en boshyacint, doen het ook altijd goed.

Buurtinitiatieven

Wil je samen met je buren een grotere groenstrook of verschillende boomspiegels aanplanten en onderhouden? Een geveltuintjesstraat maken? Andere groene plannen? Neem contact op met Mijn Groen Maastricht via mijngroen@maastricht.nl. Jullie initiatief is zeer welkom!

Geveltuintjes aan huis

Een geveltuin is een strook met planten en bloemen aan je huis. Door een stoeptegel te verwijderen en er planten in te zetten fleuren je huis en straat helemaal op. Bovendien is het goed voor het milieu en jouw leefomgeving. In Maastricht heb je voor een geveltuin geen vergunning nodig. Er zijn alleen een paar regels. Lees hier verder over geveltuintjes.

CNME en Mijn Groen Maastricht hebben een handige folder gemaakt over zelfbeheer van openbaar groen. Daarin vind je alle info die je nodig hebt om te starten.

Download: Folder Zelfbeheer Openbaar Groen
terug naar overzicht