Natuurtuinen Jekerdal       folderDe Natuurtuinen Jekerdal liggen midden in het Jekerdal, vlakbij de rivier de Jeker. De vallei wordt omringd door de Sint Pietersberg en de Cannerberg. U vindt in de Natuurtuinen een voorbeeldgebied voor natuurtuinieren, een kwekerij van wilde planten en een verscheidenheid aan milieus zoals een akker, bermen, takkenrillen, geveltuinen,
sedumdaken en een overstromingsvlakte met vijvers.

Omgaan met onkruid komt natuurlijk ook aan bod. Daarnaast zijn er een kindertuin, een blote voetenpad, een bijenstal en een insectentoren.De tuin wordt onderhouden door een team van vrijwilligers. De instructieruimte wordt o.a. gebruikt voor cursussen, workshops, teambuildingactiviteiten en vergaderingen.

Regelmatig worden rondleidingen, open dagen en workshops georganiseerd en scholen kunnen terecht voor lessen over planten en insecten.

Het terrein en het gebouw zijn ingesteld op rolstoelrijders. Het IVN-Maastricht heeft haar thuisbasis in de Natuurtuinen en er is een vaste schildergroep actief.
pdf

Vrienden Natuurtuinen Jekerdal

De vereniging Vrienden Natuurtuinen Jekerdal is op 25 november 2014 opgericht. Het doel van de vereniging is om samen met het CNME, eigenaar van de Natuurtuinen Jekerdal, voor de inrichting en onderhoud van deze tuinen te zorgen en de betrokkenheid van de leden van de vereniging bij de Natuurtuinen te bevorderen.

 Ook wil de vereniging meer bekendheid aan de Natuurtuinen Jekerdal geven door het geven van voorlichting en het organiseren van activiteiten.

Verkoop zaden van wilde planten

Sinds 2002 is er naast het aanbod van zaden voor schoolnatuurtuinen, ook een aanbod voor particulieren.

Het gaat om een groot aantal soorten en twee mengsels. Het doel is de toename van de soortenrijkdom in de woonomgeving.

Wilde planten kunnen toegepast worden in een traditionele siertuin en in een natuurtuin.
Ecologisch moestuinieren

Lijst wilde zaden 2015

Informatie zaaien wilde planten


Een bijenparadijs

Maastricht als hoofdstad van de bijen. (De limburger 25 juli 2011)

De Natuurtuinen is met zijn tientallen soorten wilde bijen waarschijnlijk een tuin met de meeste bijen in Nederland

De stadsbij komt er aan (De Limburger 25 mei 2012)

Restanten uit de oertijdZo`n 3 miljoen jaar geleden heeft de Oermaas restmateriaal meegesleept vanuit het toenmalige Middelgebergte in België en Frankrijk naar ons huidige Maasdal. Dit materiaal bestaat uit zwerfkeien van soms enorme omvang met een geschat gewicht van 2 ton of meer.


Bij het graven van de tunnel voor de A2 komen de stenen naar boven. Ze vertellen een stuk van de geologische geschiedenis en over het ontstaan van ons huidige landschap. De stenen wekken nieuwsgierigheid op en nodigen uit tot ontdekken en tot spelen.De stenen zijn niet alleen een meerwaarde voor de Natuurtuinen. Mogelijk worden ze gebruikt in natuurspeelplaatsen die het CNME voor scholen ontwerpt en in de openbare ruimte van de stad Maastricht. De mogelijkheden hiervan worden verkend. Het A2 Consortium en het CNME dragen graag een “steentje” bij, als het gaat om het op speelse wijze vergroten van de geologische kennis bij de inwoners van de stad Maastricht; jong en oud.


Kindernatuurclub

Elke woensdagmiddag zetten onze vrijwilligers zich in om een leuke natuur-activiteit voor kinderen te organiseren.

U kunt hierover regelmatig een berichtje vinden op facebook.


Info en aanmelding.
Zelf-doe activiteiten

Er is een aantal zelfdoe-activiteiten te huur voor verschillende leeftijdsgroepen zoals waterbeestjes zoeken, het bijenpad, kleine beestjes zoeken en de frisse neuzen wandeling.

Het blote voetenpad, de kindertuin, de zwerfroute en meerdere picknickplekken zijn altijd mogelijk.

Zie verder de folder.


Omgaan met onkruid


Op de Natuurtuinen is een voorbeeld te zien van Tuinieren op het randjeDuurzaamheidsaspecten van het gebouw


Het gebouw van de Natuurtuinen is een heel bijzonder gebouw. Niet alleen als ontmoetingscentrum en groene vergaderruimte, maar ook in de bouwwijze. Er is gebruik gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen en materialen en er is zoveel mogelijk hergebruikt.

Er is aandacht voor energie, waterbesparing en een gezond binnenmilieu. Alle duurzaamheidsaspecten worden zo goed mogelijk zichtbaar gemaakt voor grote en kleine bezoekers.

Duurzaamheidsaspecten van het gebouw


Verhuurmogelijkheden gebouw   folder

Kosten


€ 75,00 per dagdeel (excl. 21% BTW)

Koffie/thee van biologisch/fairtrade kwaliteit (€ 12,00 per kan koffie/thee excl. 6% BTW).

Voor het verzorgen van vlaai bij de koffie of een biologische lunch kunnen wij u enkele vertrouwde adressen adviseren.

Indien wenselijk kunnen wij U een aanvullende activiteit aanbieden (natuurtuinwerk, creatieve workshops, excursies en wandelingen). Prijzen op aanvraag.

Meer informatie en reservering

Tel.: 043-321 52 27 dinsdag t/m donderdag) 
E-mail: velthuis@cnme.nlOpeningstijden

dinsdag, woensdag, donderdag 10.00 - 16.00 u.

 
CNME • Capucijnenstraat 21-C19 • 6211 RN Maastricht • Tel: 043-3219941 • Fax: 043-3251707 • info@cnme.nl
Close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!