Gelukkige Groene Tuinen

Aanmelden is niet meer mogelijk

Momenteel kun je je niet aanmelden voor Gelukkige Groene Tuinen. In het voorjaar 2024 komen nieuwe vergroeningsacties.

Vergroen je voortuin, achtertuin of maak een geveltuin met Gelukkige Groene Tuinen

Naast bovenstaande actie staan we op zaterdag 13 april in Limmel, locatie de kerk hoek Dolmanstraat en Populierenwegen op zaterdag 20 april in Heugemerveld, Don Bosco kerk, hoek Kardinaal van Rossumstraat en Kardinaal van Rossum plein van 10.00 tot 15.00 uur. Op deze dagen kunt u maximaal 10 tegels inleveren voor 10 planten.

In oktober, de maand van het vergeten plantseizoen, staat CNME op 2 zaterdagen op een andere locatie in de stad waar u maximaal 10 tegels kunt inleveren voor 10 gratis planten.
Hierover wordt in september meer informatie geplaatst op onze website.

Groene voortuin Zuid Limburg

Waarom deze actie?

Verstening is in veel steden in Zuid Limburg een probleem. Het zorgt voor hittestress, regenwater kan slecht in de grond dringen en het is slecht voor de biodiversiteit. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat inwoners zich gelukkiger voelen met gevarieerd groen in hun woonomgeving. De gemeente Maastricht wil een levendige stad zijn, met veel groen dat bijdraagt aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier. Daarom steken de gemeente Maastricht en CNME hun handen bij elkaar. Het doel is om straten zonder geveltuinen en versteende voortuinen en achtertuinen te vergroenen. Zoveel mogelijk tegels er uit dus!

Met Gelukkige Groen Tuinen maken inwoners de buurt groener, gezelliger en gezonder. Op basis van jouw wensen maakt CNME een beplantingsplan, regelen we de planten en geven we advies.

stad verduurzamen Zuid Limburg

Nadine en Timo waren je voor!

Voorwaarden om je aan te melden

  1. Je woont in de gemeente Maastricht en hebt een versteende voortuin, achtertuin of geveltuin die je wil vergroenen.
  2. Deelnemers voeren zelf voorbereidingen én aanpassingen uit.
  3. Je moet kiezen voor enkelbloemige kleine bomen/heesters/klimplanten en vaste planten omdat de meeste dubbelbloemige bloemen lastig toegankelijk zijn voor de bijen (voor hun nectar en stuifmeel behoefte). CNME adviseert je over de mogelijkheden.
  4. Vier foto’s aanleveren van desbetreffende locatie + m2 dat je wil gaan vergroenen:
    • twee foto’s vóór de vergroening + aantal m2 dat je wil gaan vergroenen (via aanmeldformulier).
    • Eén foto tussentijds.
    • Eén foto na de vergroening.

Aan de slag!

  1. Vul tussen 4 – 18 april onderstaand formulier in.
  2. Wij nemen tussen 17 – 28 april contact met je op, spreken een moment af en adviseren op locatie over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld welke sierstruik goed groeit op deze plek en welke soort bodembedekkers voldoen aan jouw wensen.
  3. Op basis van jouw wensen maken wij een plan van aanpak. Daarin staat wat je aan voorbereidingen moet treffen.
  4. Je voert de voorbereidingen zelf uit. Eventueel gereedschap kun je van ons lenen.
    • Voorbereiding: je haalt de stenen weg, verwijdert het onkruid en zand tot ca. 15 cm diepte. Maak de grond los tot ca. 40 cm diepte en voorzie het van de juiste meststoffen zoals Biovic, een natuurlijke biologische meststof. Je brengt tuinaarde aan die je vermengd met de ondergrond. Indien mogelijk (en wenselijk) hergebruik je de verwijderde stenen door er verhoogde bedden of een kantopsluiting (border) van te maken.. De verwijderde tegels meld je bij NK Tegelwippen.
  5. Je maakt een foto van de uitgevoerde voorbereidingen en stuurt deze naar nelle.driessen@cnme.nl
  6. Dan regelt CNME de planten die je op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei (10:00 – 15:00) kunt ophalen in Natuurtuinen Jekerdal.
  7. Je zet de planten zelf in de grond en verzorgt ze.
  8. Je stuurt een foto van het resultaat na de aanplant.