Samen tegen zwerfafval met #PickitUp

Wat is #PickitUp?

#PickitUp is dé zwerfafvalcampagne van de gemeenten Maastricht en Meerssen. Samen met inwoners en scholen gaan we de strijd aan met zwerfafval en dat doen we door het geven van gastlessen op scholen, het begeleiden van opschoonacties, het inzetten van bewustwordingsactiviteiten en de uitleen van opschoonmaterialen. Scholen, organisaties, individuen en buurtinitiatieven kunnen bij #PickitUp terecht voor ondersteuning bij het schoonhouden van de omgeving en schoolroutes, én voor advies.

Activiteiten in de gemeenten Maastricht en Meerssen zijn gratis. Voor tarieven in andere gemeenten neem contact met ons op.

Zwerfafval rapen Zuid Limburg

 

Gastles over zwerfafval

Scholen die aan de slag willen met het thema zwerfafval, kunnen bij #PickitUp terecht voor een gastles (basisprogramma voor 1 klas) of een activiteitenprogramma.

Een gastles vindt plaats in het klaslokaal. Hierna gaan we gezamenlijk afval rapen in de omgeving van de school. Dit basisprogramma duurt in totaal ca. 1,5 uur. CNME zorgt voor alle materialen én voor het laten ophalen van het afval dat tijdens een opschoonactiviteit wordt verzameld. Een medewerker van #PickitUp begeleidt het volledige programma. Afhankelijk van de groepsgrootte is extra begeleiding van volwassenen tijdens het naar buiten gaan noodzakelijk i.v.m. de veiligheid.

Wil jouw klas of school breder aan de slag met het thema zwerfafval? Ook dan ben je bij #PickitUp aan het juiste adres. In overleg en rekening houdende met het curriculum van de klas of van de school, kunnen er activiteiten op maat worden aangeboden. Ook is dit mogelijk in combinatie met bovenstaand basisprogramma.

Vraag hier een gastles aan!

Opschoonactie organiseren

Wil jouw school, vereniging, organisatie of (buurt)initiatief een opschoonactie organiseren in de gemeente Maastricht of Meerssen? #PickitUp helpt je hierbij! Dit kan tijdens een landelijke (opschoon)dag of tijdens een moment naar keuze. Alle opschoonmaterialen zoals prikkers, handschoenen, veiligheidshesjes en afvalzakken zijn op afspraak bij het kantoor van CNME af te halen. Wij zorgen er ook voor dat het door jullie verzamelde zwerfafval wordt opgehaald.

Voor schoolklassen is het mogelijk om een gastles aan te vragen in combinatie met een opschoonactie (zie kopje ‘Gastles over zwerfafval’).

Start een opschoonproject!

Óf organiseer/neem deel aan een bestaande opschoonactie via Supporter van Schoon
Naar de Nederland Schoon website

Word zwerfinator!

Een zwerfinator is iemand die zich inzet voor de strijd tegen zwerfafval. In Maastricht zijn er meer dan 100 zwerfinators actief sinds 2016. In de gemeente Meerssen zijn zwerfinators vanaf 2023 gestart en groeit het aantal. Zij helpen in hun vrije tijd met het opschonen van hun eigen woonomgeving. Dit doen ze met opschoonmaterialen van CNME. Wil jij ook zwerfinator worden? Meld je aan via:

Word een zwerfinator!

Opschoonmateriaal lenen of terugbrengen?

Wil je opschoonmaterialen voor het prikken van zwerfafval lenen of terugbrengen? Dat kan via ons #PickUp Point bij het hoofdkantoor van CNME. Let Op: Dit op- en afhaalpunt is enkel open op afspraak. Voor het maken van een afspraak mail naar zwerfafval@cnme.nl