Gelukkige Groene Tuinen 2022

Aanmelden momenteel niet mogelijk

Omdat het voorjaar voorbij is, kunnen er geen aanvragen meer worden ingediend.

Vergroen je voortuin, achtertuin of maak een geveltuin met Gelukkige Groene Tuinen

Maastricht doet dit jaar mee met NK tegelwippen en ‘Gelukkige Groene Tuinen’ is daar een actie van. Met Gelukkige Groene Tuinen koopt CNME tot een maximum van €200,- aan planten voor je (per huishouden) voor het vergroenen van voortuinen, achtertuinen of geveltuinen. Voor het voorjaar van 2022 kunnen er 50 aanvragen ingediend worden bij CNME voor huishoudens van zowel huurwoningen als koopwoningen. Bij huurwoningen nemen we samen contact op met de wooncorporatie. In het najaar van 2022 wordt bekeken of er nog budget beschikbaar is voor meer Gelukkige Groene Tuinen in Maastricht.

Groene voortuin Zuid Limburg

Waarom deze actie?

Verstening is in veel steden in Zuid Limburg een probleem. Het zorgt voor hittestress, regenwater kan slecht in de grond dringen en het is slecht voor de biodiversiteit. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat inwoners zich gelukkiger voelen met gevarieerd groen in hun woonomgeving. De gemeente Maastricht wil een levendige stad zijn, met veel groen dat bijdraagt aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier. Daarom steken de gemeente Maastricht en CNME hun handen bij elkaar. Het doel is om straten zonder geveltuinen en versteende voortuinen en achtertuinen te vergroenen. Zoveel mogelijk tegels er uit dus!

Met Gelukkige Groen Tuinen maken inwoners de buurt groener, gezelliger en gezonder. Op basis van jouw wensen maakt CNME een beplantingsplan, regelen we de planten en geven we advies.

stad verduurzamen Zuid Limburg

Voorwaarden om je aan te melden

 1. Je woont in de gemeente Maastricht en hebt een versteende voortuin, achtertuin of geveltuin die je wil vergroenen.
 2. Deelnemers voeren zelf voorbereidingen én aanpassingen uit.
 3. Je moet kiezen voor enkelbloemige kleine bomen/heesters/klimplanten en vaste planten omdat de meeste dubbelbloemige bloemen lastig toegankelijk zijn voor de bijen (voor hun nectar en stuifmeel behoefte). CNME adviseert je over de mogelijkheden.
 4. 4 Foto’s van desbetreffende locatie + m2 dat je wil gaan vergroenen:
  • twee foto’s vóór de vergroening + aantal m2 dat je wil gaan vergroenen (via aanmeldformulier)
  • één foto tussentijds
  • één foto na de vergroening

Nadine en Timo waren je voor!

Aan de slag!

 1. Vul onderstaand formulier in.
 2. Wij nemen contact met je op, spreken een moment af en adviseren op locatie over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld welke sierstruik goed groeit op deze plek en welke soort bodembedekkers voldoen aan jouw wensen.
 3. Op basis van jouw wensen maken wij een plan van aanpak. Daarin staat wat je aan voorbereidingen moet treffen.
 4. Je voert de voorbereidingen zelf uit. Eventueel gereedschap kun je van ons lenen.
  • Voorbereiding: je haalt de stenen weg, verwijdert het onkruid en zand tot ca. 15 cm diepte. Maak de grond los tot ca. 40 cm diepte en voorzie het van de juiste meststoffen zoals Biovic, een natuurlijke biologische meststof. Je brengt tuinaarde aan die je vermengd met de ondergrond. Indien mogelijk (en wenselijk) hergebruik je de verwijderde stenen door er verhoogde bedden of een kantopsluiting (border) van te maken.
 5. Je maakt een foto van de uitgevoerde voorbereidingen en stuurt deze naar nelle.driessen@cnme.nl
 6. Dan regelt CNME de planten die op een nog te bepalen datum kunnen worden opgehaald. Indien nodig kun je tuingereedschap lenen.
 7. Je zet de planten zelf in de grond en verzorgt ze.
 8. Je stuurt een foto van het resultaat na de aanplant.
Bij Velorium kun je jouw tegels kwijt en voor kleinere projecten kun je aarde ophalen
Als je straatzand, schone tegels (stoeptegels, grind- en betontegels) over hebt dan kun je deze op woensdag- en vrijdagochtend (op afspraak) brengen naar Velorium Outdoor Sports & Bikepark. Om een afspraak te maken neem je contact op met Velorium Outdoor Sports & Bikepark en vraag naar Daan Sweens. Tegels met vervuilingen van bijv. olie worden niet geaccepteerd. Granulaat en grind kan helaas ook niet ingeleverd worden. Indien je wat schone grond nodig hebt, krijg je een plek aangewezen waar je grond kan ophalen.
Contact opnemen