Toch diverse activiteiten in 2021 in onze Natuurtuinen Jekerdal!

Terug naar overzicht

Toch diverse activiteiten in 2021 in onze Natuurtuinen Jekerdal!

Wij zijn er in geslaagd om met andere partijen verschillende activiteiten op onze locatie Natuurtuinen Jekerdal toch doorgang te laten hebben. MIK Kinderopvang, Buurderij Maastricht en de vrijwilligersvereniging Vrienden Natuurtuinen Jekerdal, zullen in samenwerking met ons hun activiteiten ook in heel 2021 in Natuurtuinen Jekerdal kunnen blijven uitvoeren.

Onze directeur Anouk Viegen: “Deze beweging is mogelijk gemaakt door de steun en inzet van deze drie betrokken partijen en de Gemeente Maastricht. Met name de MIK-PIW Groep heeft zich vanuit haar missie een echt partner betoond, die langjarig met ons wil samenwerken. Dit is tot stand gekomen uit hun oprechte overtuiging van het belang van het verbinden van kinderen met natuur. Het is voor ons een teken van waardering en erkenning voor het werk dat we doen.”

Brigitte Siezenis, regiomanager van MIK Kinderopvang: “We besteden al jarenlang aandacht aan natuureducatie voor kinderen, in samenwerking met CNME. Wij geloven in de waarde van het omringen van kinderen met groen en speelnatuur, al op zeer jonge leeftijd. Dat doen we op onze eigen locaties maar ook de Natuurtuinen is hiervoor een zeer geschikte en prachtige plek. Dat ondersteunen we graag.”

Zodra versoepeling van de lockdown aan de orde is, zal er weer levendigheid in de Natuurtuinen zijn. Zo zal MIK Kinderopvang de kinderen hier weer elke week actief kunnen laten spelen en verblijven. De Buurderij, die groene, gezonde en eerlijke producten van lokale boeren bij consumenten brengt, zal vanuit de kas bestellingen aan klanten blijven uitleveren op de vaste dagen. Ook Yvonne Velthuis, lokaal verantwoordelijke, is blij te kunnen doorgaan omdat ‘de locatie bij uitstek past bij het doel van de Buurderij’. En wij zullen, samen met de vrijwilligers die al jarenlang actief zijn, weer het onderhoud van tuinen oppakken, in opdracht van de Gemeente Maastricht.

De lokale IVN-afdeling Maastricht zal ook haar activiteiten vanuit de Natuurtuinen kunnen voortzetten. Wel is door IVN Maastricht inmiddels een gerechtelijke procedure gestart om opzegging van de huur ongedaan te maken.

Wij hebben per 1 januari 2021 onze activiteiten in de Natuurtuinen Jekerdal stil gelegd, genoodzaakt door bezuinigingen. We zullen zelf nog geen publieksactiviteiten kunnen opstarten. Daarom blijft de Natuurtuinen voor publiek helaas nog gesloten. Wel heeft de gemeente Maastricht het inmiddels financieel mogelijk gemaakt dat in 2021 de ontwikkelde natuurwaarden van de Natuurtuinen in stand worden gehouden door het CNME. Daarnaast is deze week een gemeentelijk project gestart om tot een toekomstvast beheermodel te komen. Streven is de Natuurtuinen te kunnen voortzetten met meerdere partners, die allen natuur en duurzaamheid een warm hart toedragen, waarbij de kosten in mindere mate op de begroting van CNME zullen rusten.