De kinderraad en kinderburgemeester van Maastricht willen samen met scholen werken aan het voorkomen van zwerfafval in de openbare ruimte. Daarom hebben zij de eerste grote ‘Maastrichtse Zwerfafval Challenge’ ontwikkeld. Zij willen alle schoolklassen van groep 5 t/m 8 in Maastricht enthousiasmeren om met de challenge mee te doen. Ze hebben zelf een prijzenbeker ontworpen, de ‘Gouden Afvalbak’ die schoolklassen kunnen winnen!

Wat gaat er gebeuren?

De Maastrichtse Zwerfafval Challenge vindt plaats van maandag 13 t/m donderdag 16 maart 2023. Dat is periode rond de Landelijke Opschoondag; die is op zaterdag 18 maart. Iedere schoolklas die meedoet, gaat in een blok van 1 uur zwerfafval opruimen rond de eigen school. Na afloop van de actie worden de volle zakken zwerfafval door de deelnemers naast elkaar gezet, geteld en de juf of de meester maakt er een foto van. Deze foto wordt naar info@pickitup-maastricht.nl opgestuurd en door een jury beoordeeld. #PickitUp is een campagne tegen zwerfafval van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht en regio (CNME) en de gemeente Maastricht.

Schoolklassen die meedoen, vertegenwoordigen met hun deelname de eigen school. Het maakt niet uit hoeveel klassen er meedoen per school.

Prijsuitreiking

De klas die de meeste volle zakken heeft verzameld, wint de 1prijs en ontvangt de ‘Gouden Afvalbak’. De prijsuitreiking is vrijdag 17 maart van 11.00 tot 11.30 uur in de oude raadzaal van het Stadhuis. Alle deelnemende klassen mogen met 3 leerlingen en een volwassen begeleider naar de prijsuitreiking te komen. Ook ontvangt de school van de winnende klas een tegoedbon van € 250,- waarmee spullen kunnen worden aangeschaft om de schoolomgeving ook na de Challenge schoon te kunnen houden (zoals afvalbakken en afvalgrijpers). De 2en 3prijs zijn tegoedbonnen van € 150,- en € 75,- .

Begeleiding van #PickitUp

Alle materialen worden geleverd door #PickitUp: zakken, afvalgrijpers, handschoenen en veiligheidshesjes. Volle zakken worden aan het einde van de schooldag bij de schoolpoort opgehaald door de gemeente. Als de deelnemende klas(sen) dat willen, kan hun opschoonactie begeleid worden door een medewerker van #PickitUp. Docenten zijn verplicht om voorafgaand aan een opschoonactie samen met hun leerlingen klassikaal de veiligheidsvoorschriften door te nemen. #PickitUp levert deze voorschriften aan.

Meedoen? Aanmelden kan tot 6 maart 2023

Wij vinden het leuk als jouw school ook meedoet. Aanmelden per klas kan tot uiterlijk maandag 6 maart 2023 via het aanmeldformulier van #pickitup.

Zwerfafval maastricht