Lezing NHGL: Tranchotkaarten van Limburg

Waar Bosquetplein 7, 6211KJ Maastricht
Wanneer begint op: 03 november 2022 20:00,
eindigt op: 22:30 03 november 2022
Begin 19e eeuwse kaart van Maastricht

Donderdag 3 november is er weer een lezing van Kring Maastricht, georganiseerd door het Natuurhistorisch Genootschap Limburg. Deze keer hebben we een lezing over Tranchotkaarten door Hans Heijnen.

Tijdens de lezing geeft Heijnen onder meer een beschrijving van de cartograaf/landmeter Tranchot die van Napoleon de opdracht kreeg om militaire kaarten te maken van het Rijnland in een schaal van 1:10.000 en 1:20.000. Met 23 medewerkers werkte hij vanuit Aken en Trier. De huidige provincie Limburg is in 29 kaarten door Tranchot tussen 1802 en 1807 vastgelegd. De kaarten laten het historische landschap van Limburg zien, waarin zich de geschiedenis van het Maasland zich vanaf de middeleeuwen heeft afgespeeld. Het landschap heeft zich in de 17de en 18de eeuw nauwelijks gewijzigd. De grootste veranderingen beginnen pas in de 19de eeuw. Ook zal Heijnen uitvoerig stilstaan bij de legenda en het colofon van de Tranchotkaarten en ingaan op het georeferen , zodat de kaarten digitaal passend gemaakt zijn voor het gebruik met GPS. Tot slot zal Hans Heijnen aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien wat je met de Tranchotkaarten in de TRINL app kunt doen.

Als u geïnteresseerd bent donderdagavond 3 november om 20.00 uur de lezing in het Nationaal Historisch Museum Maastricht (NHMM) te volgen, willen we dit graag weten, maar als u liever thuis via ZOOM meekijkt, laat dit dan ook vóór woensdag 1 november aan ons (kringmaastricht@nhgl.nl) weten, dan zullen we u de toegangscode doorgeven. In verband met eventuele corona-omstandigheden is aanmelden verplicht. De lezing is gratis.

Ook voor aanmelden voor het bijwonen van de lezing vanuit het museum kunt u mailen naar kringmaastricht@nhgl.nl

Terug naar overzicht