Opleiding: Word moestuincoach ter ondersteuning van scholen/kinderopvang Aanmelden kan t/m 21 april

Waar Drabbelstraat 7, 6212XL Maastricht
Wanneer begint op: 13 mei 2022 00:00,
eindigt op: 23:59 13 mei 2022
moestuincoach maastricht basisschool kinderopvang

Opleiding: Word moestuincoach ter ondersteuning van scholen/kinderopvang Aanmelden t/m 21 april

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Schrijf je dan nu in voor de opleiding ‘Moestuincoach’ van Jong Leren Limburg.

De komende jaren zal de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter worden, want via diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen de kans om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Echter, niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom zijn we op zoek naar moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Waarom moestuinieren door kinderen?

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel.

Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten.

Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Een moestuincoach helpt echt

Een moestuin is voor scholen vaak moeilijk en roept veel vragen op: Hoe kies je een geschikte plek voor je moestuin? Hoe organiseer je werk in de moestuin? Hoe kan je de schoolvakanties overbruggen? Welke gewassen doen het goed in de schoolmoestuin? Hoe integreer je de moestuin in je lessen? Wat doe je met de oogst?
 
Op die vragen en meer bied jij als moestuincoach het antwoord. Jij bent deskundige in de schoolmoestuin. Je geeft scholen advies over de organisatie van een moestuin, de aanleg van een natuurlijke moestuin en het didactisch werken met kinderen in de schooltuin. Jij weet hoe je een les opbouwt voor deze specifieke doelgroep en wijst scholen de weg naar handig didactisch materiaal om mee te werken.

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten:

 • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken een natuurlijke moestuin
 • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen
 • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie
 • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel
 • volgen de volledige opleiding tot moestuincoach
 • zijn na de opleiding tot 4 halve dagen per maand beschikbaar voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag)
 • zijn in het bezit van een VOG of zijn bereid om er één aan te vragen tijdens de opleiding
 •  
  De opleiding

  De opleiding moestuincoach biedt je een stevige basis om aan de slag te gaan en om je verder te specialiseren in één of meerdere domeinen waarin een coach actief is.

  Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken. Zo geef je een korte gastles op een school en werk je een teeltplan  uit. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

  De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN.

  De lessen vinden plaats op:

  Vrijdag 13 mei

  Vrijdag 3 juni

  Vrijdag 17 juni

  Vrijdag 15 juli

  De opleiding vindt plaats in de Natuurtuinen Jekerdal (Drabbelstraat 7 te Maastricht) en kost €160,- (leden Velt/IVN), €200,- (niet-leden). Wil je graag deelnemen, meld je dan uiterlijk 21 april  aan via de website van IVN. Voor meer informatie kun je ook een mailtje sturen naar m.dekker@ivn.nl.

  En na de opleiding?

  Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang. Die vragen komen o.a. binnen via JLE,  NME, de gemeenten, of via jouzelf. Je zet je vrijwillig in, of maakt afspraken met de school over een vergoeding

  Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Tijdens en na de opleiding krijg je toegang tot een nationaal netwerk van moestuincoaches, via Velt en IVN.

   
  Jong Leren Eten                          

  Jong Leren Eten is een programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. In de periode 2017 t/m 2024 wil dit programma kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Het uiteindelijke doel is kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Zie voor inspiratie en informatie www.jonglereneten.nl.

  Velt                                              

  Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoot Velt gezond leven op het ritme van de seizoenen en dit met respect voor de natuur. In Vlaanderen en Nederland telt Velt 18.000 leden en 130 lokale groepen. Met haar activiteiten, publicaties en samenwerkingen wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl.

   

  IVN                                          

  IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. De 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen in heel Nederland organiseren projecten, campagnes, cursussen en vele natuuractiviteiten. Dit doen ze vanuit vier kernthema ́s: Kind & Natuur, Natuur in de buurt, Natuur & Recreatie en Natuur & Gezondheid.

  Terug naar overzicht