Presentatie: Bijzondere waterlopen in de gemeente Meerssen (IVN)

Waar St. Catharinastraat 12, 6223HV Ulestraten
Wanneer begint op: 18 mei 2022 19:30,
eindigt op: 21:30 18 mei 2022
brug bunde julianakanaal voulwammes

Bijzondere waterlopen in de gemeente Meerssen

Op woensdag 18 mei houdt Fred Erkenbosch voor IVN Ulestraten in café De Notenbalk een presentatie over bijzondere waterlopen in Meerssen.

Waterlopen zijn oppervlaktewateren met ten minste tijdens een deel van het jaar stroming in het water: beken, rivieren, kanalen, sloten. Voor de waterlopen door de mens werden rechtgetrokken of verlegd, in beton gelegd en afgedamd, trokken rivieren een natuurlijk patroon door het landschap. In Meerssen zijn deze waterlopen o.a.: de Maas (Grensmaas), Julianakanaal, Geul, Watervalderbeek, Hemelbeek, Minderbeek, Gelei en Kanjel. Enkele van die waterlopen hebben tijdens het hoogwater in juli 2021 voor veel wateroverlast gezorgd in onze gemeente.  Waterlopen of beken die in onze gemeente zijn ontstaan worden vooral gevoed door een stelsel van korte bronbeekjes die zijn ontstaan als afwatering van het plateau van Schimmert. De Hemelbeek ontspringt in Natura 2000-gebied Bunder- en Elsloërbos dat bekend staat om zijn prachtige hellingbossen met een bijzondere flora en fauna. Al deze genoemde waterlopen eindigen uiteindelijk in de Maas.

We hopen velen van jullie te mogen begroeten.

Nadere informatie: Fred Erkenbosch ( frederkenbo@gmail.com  Tel: 06 – 8298 7793 )

Oorspronkelijk evenement: https://www.ivn.nl/afdeling/ulestraten/activiteiten/bijzondere-waterlopen-in-de-gemeente-meerssen

Terug naar overzicht