Houd je van duurzaam koken, historische recepten vertalen naar je eigen keuken maar vooral lekker eten? Schuif dan op dinsdag 16 augustus vanaf 18.30 uur aan bij Centre Céramique en geniet van smakelijke recepten uit de 17e Eeuw.
Marleen Willebrands neemt ons ruim 300 jaar mee terug in de tijd met verhalen, recepten en heerlijke proeverijtjes uit haar nieuwste boek ‘De verstandige kock’.
Voor de ‘sjieke burgerij’
Aalbessensoep, ‘vergeten’ vissen als snoek of steur, struifkoeken, schoenlapperstaart, gekonfijte walnoten, fruitsnoepjes en spekstruif. Het zijn gerechten die in de zeventiende eeuw op tafel kwamen bij de ‘sjieke’ burgerij. Die eeuwenoude smaak kan de lezer van het nieuwste boek van de Maastrichtse neerlandica en diëtiste Marleen Willebrands zelf ontdekken en klaar maken. Hoezo de Nederlandse keuken niet bijzonder? Dit boek biedt culinair erfgoed in hedendaagse recepten.
Marleen hertaalde een bestseller uit 1669: kookboek De verstandige kock. Samen met haar medeauteurs Alexandra van Dongen en Manon Henzen heeft zij een prachtig geïllustreerd boek gemaakt dat niet alleen de recepten tot leven wekt maar ook inzicht geeft in de zeventiende-eeuwse Nederlandse keuken. Van rijk tot arm en de toenmalige opvattingen over gezond eten en goed leven komen aan bod. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
Van toevoeging voor medisch welzijn naar een zelfstandige uitgave
De verstandige kock begon als bijlage bij Het vermakelijck landtleven. Dit bestond uit verschillende delen, waarbij de gezondheid van de gegoede burgerij als overkoepelend thema fungeerde. Omdat het gezondheidsideaal zich in die tijd richtte op het opzoeken van de natuur, gaf deze uitgave waardevolle tips voor een goed ingerichte buitenplaats met aandacht voor de heilzame werking van de buitenlucht. De verstandige kock werd dus als supplement toegevoegd.
De Humorenleer, de gemoedstoestand wordt bepaald door (on)balans tussen vier lichaamssappen, werd nog altijd toegepast. Het was dus belangrijk om voedsel te eten dat de sappen in evenwicht hield. Het kweken van eigen gewassen in de ‘gezonde’ buitenlucht kon daarbij helpen. De verstandige kock werd in 1711 voor het eerst als opzichzelfstaande uitgave gepubliceerd.
Bijzonder gerei uit ‘eigen keuken’
Marleen Willebrands is diëtiste en neerlandica, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis.
Zij bezorgde diverse tekstedities van Nederlandstalige historische kookboeken uit de 16de tot de 18de eeuw. Daarnaast schrijft en publiceert zij artikelen en verzorgt lezingen en workshops over eten en drinken in vroeger tijden.
Onlangs heeft een van haar boeken, Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593, de
Joop Witteveenprijs 2022 gewonnen!
Deze avond is het mogelijk om dit boek te kopen. Ook is er bijzonder keukengerei uit de erfgoedcollectie van Centre Céramique te zien.
Meer info en aanmelden:
Deelname: € 4,50 / bibliotheekleden € 3,50 (ledenkorting alléén tijdens voorverkoop tot uiterlijk zaterdag 13 augustus)