Vuursteenwandeling en rondleiding in het Savelsbos

Waar ,
Wanneer begint op: 16 april 2023 14:00
vuursteenwandeling Maastricht

Beste leden van Kring Maastricht van het NHGL en andere belangstellenden,

Op zondag 16 april is er weer een bijeenkomst van Kring Maastricht. Deze keer geen lezing maar een vuursteenwandeling en rondleiding in het Savelsbos. De wandeling start om 14.00 uur.

Allereerst genieten we van de voorjaarsflora in het Savelsbos en daarna zal Joep Orbons ons een rondleiding geven in de vuursteenmijnen.

In de prehistorie werd in deze omgeving vuursteen gewonnen. De mijnen zijn vanaf 4200 tot 2650 voor Chr. gebruikt. De vuursteen werd gedolven om er gebruiksvoorwerpen en wapens van te maken. Met de scherpe breukranden kan de vuursteen goed als mes gebruikt worden. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd begonnen om de verschillende vuursteenmijnen voor onderzoek bloot te leggen door er horizontale gangen naar te maken. De vuursteenmijnen van Rijckholt zijn hierdoor wereldwijd bekend en een uniek archeologisch monument. De afgelopen 2 jaar zijn de vuursteenmijnen beter voor publiek toegankelijk gemaakt.

Omdat de rondleiding in de mijn voor een beperkt aantal mensen mogelijk is moet u zich verplicht aanmelden (kringmaastricht@nhgl.nl) vóór donderdag 13 april.

Terug naar overzicht