Natuur, historie en cultuur, dit gebied heeft het allemaal. Die historie gaat terug tot de tijd van de Maastrichtse vestingwerken, waarvan de restanten nog te bewonderen zijn. Maar ook de industriële historie van de stad is terug te vinden in de Lage Fronten. De spooremplacementen en stukken rails met bielzen geven dit gebied een bijzonder karakter.

Inmiddels heeft de natuur in dit gebied haar weg gevonden. Op de voormalige spoorwegemplacementen groeien veel verschillende vegetaties waaronder slangenkruid, kuifhyacint en hazenpootje. Vooral in de zomer kent de Lage Fronten een prachtige bloei en is het gebied echt een bloemrijk grasland. 

Al die bloemen zorgen voor een grote en diverse hoeveelheid aan insecten. Die er op hun beurt weer voor zorgen dat de vogelliefhebber zijn hart kan ophalen. Veel geziene gasten zijn namelijk onder andere de kuifleeuwerik, de groene specht, de grote bonte specht, de torenvalk en de fazant.

Maar ook de uiterst zeldzame muurhagedis voelt zich thuis in het gebied. Wie geluk heeft, ziet dit beestje op zonnige dagen op de oude vestingwerken of op de met graffitikunstwerken beschilderde muren.

Maak kennis met de Lage Fronten tijdens een wandeling, of door mee te doen met een van de georganiseerde evenementen, zoals excursies, werkdagen en culturele activiteiten.

Facts en Figures

Locatie:  

Sphinxkwartier, ligt aan de Lage Frontweg
(ingang via parkeerplaats Cabergerweg)

Hectare:

Ecologisch beheer:

Maaien, Bestrijding reuzebereklauw

Planten:

Ratelaar, Knoopkruid, Beemdkroon, Toortsen, Slangenkruid, 
Hazenpootje, Kuifhyacint

Dieren:

Hazelworm, Muurhagedis