Landgoed Marienwaard foto: Jonathan Vos

Zodra je door de poort loopt merk je het verschil. De beukenlanen, vijvers, oude taxusbomen en het voormalige kerkhof maken duidelijk dat Landgoed Mariënwaard een statige plek is geweest. Het Landgoed ligt op de noordrand van Maastricht, ingeklemd tussen de A2 en de Meerssenerweg. Voorheen was Mariënwaard onderdeel van Landhuis La Grand Suisse. Tegenwoordig maakt het deel uit van Buitengoed Geul en Maas.

Landgoed Mariënwaard is een afgesloten natuurgebied, niet toegankelijk voor bezoekers. Het gebied heeft een ongelofelijke natuurlijke schoonheid met veel diversiteit. Van onontdekte delen met bijzondere natte ruige vegetatie, tot een natuurspeelplaats in een bosrijk gebied met vochtige graslanden, vijvers en speelelementen. Het landgoed zelf heeft een buitenplaats  met twee architectonisch interessante landhuizen uit de achttiende en negentiende eeuw.

CNME beheert het Landgoed Mariënwaard sinds 2008. Het Team Ecologisch Beheer houdt het gebied in ere door het maaien van de graslanden, open houden van de lanen en het uitbaggeren van het prachtige riviertje de Kanjel. Zo blijft de waardevolle flora en fauna behouden.

Mariënwaard is ingericht als natuurspeelplek. Dit betekent dat het is mogelijk in overleg kleine activiteiten in het gebied te organiseren. Zo is de jaarlijkse Huttenbouwdag een terugkerende activiteit waar lokale clubs en bewoners aan deelnemen. Organisaties kunnen daarvoor contact opnemen met CNME.

 

Facts en Figures

Locatie:

Nazareth, ligt aan de Mariënwaard

Hectare:

5

Ecologisch beheer:

Maaien, Kappen, Snoeien

Planten:

Dieren: