Misschien wel het bekendste natuurgebied van Maastricht, de Sint-Pietersberg. Het is in ieder geval een zeer veelzijdig gebied. Hier kun je wandelen langs de mergelgroeve, de oehoevallei, het oude fort, een prachtig hellingbos en bloemrijk grasland.

De Sint-Pietersberg heeft de grootste variatie vlinders van Nederland en er bloeien zomers prachtige orchideeën. Vanaf de vogelkijkplek, de Kiekoet, kun je speuren naar de grootste uil van Europa, de oehoe. De ondergrondse gangen van de berg bieden een prima schuil- en slaapplaats aan wel twaalf verschillende vleermuissoorten. 

Als je hier rondwandelt, bedenk dan ook eens hoe belangrijk de berg cultuurhistorisch gezien is geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft bijvoorbeeld De Nachtwacht samen met achthonderd andere belangrijke kunstwerken verborgen gelegen in de berg. Bovendien vormt de Pietersberg het eindpunt van het befaamde Pieterpad.

Ook met je hond ben je van harte welkom op de berg. Een deel van de Pietersberg is een prachtig stukje hondenlosloopgebied met water-opvang-bekken en dichtbegroeide struiken. Bovendien heeft ecologisch beheer ervoor gezorgd dat het aantal bijzondere planten op de Sint-Pietersberg is uitgebreid, met onder andere de klavervreter en wilde marjolein. Het hoogste punt van Nederland biedt dus meer dan enkel een schitterend uitzicht!

Facts en Figures

Locatie:   

Sint Pieter, ligt aan de Luikerweg

Hectare:

6

Ecologisch beheer:

Maaien, Inzaaien met maaisel

Planten:

Klavervreter, Wilde marjolein, Knoopkruid

Dieren:

Oehoe, Vleermuis, Vroedmeesterpad, Bruine vuurvlinder, Sleedoornpage,
Dwergblauwtje, Kalkgraslanddikkopje, IJsvogelvlinder, Parelmoervlinder,
Koninginnepage