Hulp of advies nodig?

Dan kun je terecht bij het loket van Mijn Groen Maastricht (van de gemeente Maastricht) via mijngroen@maastricht.nl. Dit loket werkt nauw samen met CNME, het centrum voor natuur- en milieueducatie. De loketmedewerkers geven je advies en helpen je met jouw plan. Ook het aanmelden van gevelgroen in het winkelgebied van de binnenstad doe je hier. Wil je samen met je buren een geveltuintjes-straat maken? Of ander openbaar groen in je buurt onderhouden? Neem ook dan contact op met Mijn Groen Maastricht. Jullie initiatief is zeer welkom!

Hoe maak ik een geveltuin?

In Maastricht heb je voor een geveltuin geen vergunning nodig. Er zijn alleen een paar regels. Woon je in het winkelgebied van de binnenstad? Meld je geveltuin dan aan. Je moet minstens 120 cm loopruimte overhouden op de stoep, want voor kinderwagens, rollators en rolstoelen moet er een veilige doorgang blijven. Is dit zo, verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel, dit is 45 cm.

Schep het straatzand weg, maar niet dieper dan 40 cm. Informeer bij de gemeente bij twijfel over aanwezige leidingen of kabels, jij bent verantwoordelijk voor eventuele schade. Zet de verwijderde stoeptegels rechtop in de grond om een smal randje te maken.
Zo voorkom je verzakking van de stoep en kan regenwater in het tuintje stromen.

Bewaar tegels die je over hebt! Wanneer ooit nieuwe bewoners het tuintje niet overnemen, moet het terug naar de oorspronkelijke staat. Vul het gat met tuin-aarde en meng de al aanwezige grond er doorheen.

De geveltuin vullen met planten.

Plant geen grote heesters en bomen. Bedenk dat sommige klimplanten zachte of oude muren aantasten. Welke planten goed groeien in jouw geveltuin hangt af van de omstandigheden zoals de hoeveelheid zon en de waterbehoefte van de planten. Wil je vogels en vlinders aantrekken met geurende bloemen of liever eetbare planten en kruiden? Zet een aantal vaste meerjarige planten om het hele jaar door te genieten van de geveltuin. Vaste planten zijn sterker en vermeerderen zichzelf. Door in het najaar viooltjes en bloembollen te planten blijft de geveltuin in de winter en het voorjaar kleurrijk. Let op: de gemeente of nutsbedrijven kunnen de planten (tijdelijk) verwijderen bij werkzaamheden.

Zon of schaduw

Zoek naar planten die goed zijn voor jouw situatie. Stokroos, narcis, dahlia, lavendel en rozemarijn zijn voorbeelden van planten die het goed doen in de zon. Denk voor een schaduw-tuintje aan planten als ooievaarsbek, vuurdoorn, maagdenpalm, helleborus, hortensia, vingerhoedskruid en wolfsmelk.

Hoe onderhoud ik een geveltuin?

Verwijder ongewenst groen, vervang kapotte planten in het voorjaar en breng in voor- en najaar compost aan. Geveltuintjes staan vaak wat droger. Water geven doe je beter af en toe veel dan dagelijks een beetje. Dit maakt de planten sterker. Let op dat er geen overlast ontstaat door overhangen. Probeer je geveltuin zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan. Vogels houden van dichte struiken en insecten overwinteren tussen de blaadjes en takken.

Zelfbeheer openbaar groen, andere regels

Wil je zelf een stukje openbaar groen gaan onderhouden? Meld dat dan altijd bij via mijngroen@maastricht.nl. Soms krijg je ‘vrij spel’. Soms kijkt een groenontwerper mee. In alle gevallen staan de medewerkers van Mijn Groen Maastricht (een project van de gemeente) en CNME voor je klaar met advies! We kijken voor je wat er mogelijk is, helpen je aan gereedschap en brengen jou in contact met andere zelfbeheerders. Plus je voorkomt dat de hoveniers van de gemeente aan de slag gaan met het groen dat jij onderhoudt.

Lees hier verder over zelfbeheer van openbaar groen, zoals boomspiegels.

CNME en Mijn Groen Maastricht hebben een handige folder gemaakt over het maken van een geveltuin. Daarin vind je alle info die je nodig hebt om te starten.

Download: Folder Geveltuintjes
terug naar overzicht