Vergroen je dak

Subsidieregeling wegens succes herhaald

Afgelopen najaar zijn met deze actie circa 160 dakbloemenweides gerealiseerd. Maastricht is daarmee zo’n 1900 m2 inheems groen rijker. Dit is niet alleen goed nieuws voor ons, omdat het hittestress en wateroverlast voorkomt. Ook onze insecten en vogels profiteren hiervan mee! Je kunt je nu weer inschrijven voor deze subsidiemaatregel ‘Vergroen je dak 2024’.

Neem een groen dak en krijg tot 480 euro korting

De gemeente Maastricht en CNME willen samen met jou de wijk groener maken. Groene daken zijn hiervoor een goed idee. Met groene daken maken we onze leefomgeving aangenamer, koeler en beter bestand tegen hittestress en wateroverlast. Vind jij het leuk om het platte dak van jouw huis of schuur hiervoor te benutten? Als jij via deze actie een dakbloemenweide op jouw dak neemt dan kun je de eerste 480 euro gratis krijgen!

Tot 1 september 2024 kunnen inwoners van de gemeente Maastricht zich bij CNME aanmelden voor deze actie. Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina. Aanvragen worden op volgorde van aanmeldingen behandeld.

groen dak

Waarom kiezen voor een Dakbloemenweide?

Verstening is in veel steden in Zuid-Limburg een probleem. Het zorgt voor hittestress, regenwater kan slecht in de grond dringen wat zorgt voor wateroverlast en het is slecht voor de biodiversiteit.

Een dakbloemenweide is niet zomaar een groen dak. Het is een speciaal geselecteerd bloemenmengsel van wel 40 inheemse ofwel lokale plantensoorten die geschikt zijn voor op het dak. Dit betekent dat het een hoge ecologische waarde heeft en daarmee goed is voor onze insecten en vogels. Eigenlijk is het een verbeterde versie van een standaard sedum dak.

Het werkt in de zomer verkoelend voor de omgeving en gaat daarmee hittestress tegen. Het absorbeert regenwater en voorkomt daarmee wateroverlast. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakbedekking. En het ziet er natuurlijk ook nog eens prachtig uit! Zeker als je samen met de buren een groen dak neemt.

bloemendak

Voorbeeld aanleg Dakbloemenweide

Twijfel je nog of heb je vragen?
Binnenkort is er een webinar met meer informatie en waar vragen kunnen worden gesteld. Meld je hier onder aan voor de webinar en bekijk daar ook de veel gestelde vragen.
Aanmelden voor webinar

Wat kost het mij?

Een dakbloemenweide (materiaal, transport én aanleg) kost € 80,- per m². De eerste € 480,- krijg je cadeau. Dit bekent dat de eerste 6 m² per adres gratis zijn.

Rekenvoorbeeld:

 • Heb je een dak van 6 m² of minder, dan betaal je niets.
 • Heb je een dak van 20 m², dan zijn de eerste 6 m² gratis. De overige 14 m² kosten jou € 80,- / m². Dat betekent dat je zelf nog 14 x €80 = €1120,- incl. btw betaalt.

Je betaalt  50% na de visuele dakinspectie en 50% na aanleg.

Voorwaarden om je aan te melden

 • Je woont in de gemeente Maastricht en je hebt een plat dak dat je wilt vergroenen.
 • Het dak bevindt zich niet hoger dan de 1e verdieping, is bereikbaar en toegankelijk en is minimaal 2 bij 2 meter.
 • Ben je huurder? Vraag dan eerst even toestemming bij je verhuurder.
 • Vooraf vindt een visuele inspectie plaatst. Je bent zelf verantwoordelijk voor een degelijke dakconstructie en dakbedekking.
 • Voor daken ouder dan 20 jaar adviseren wij om het dak eerst te overlagen alvorens het dak te vergroenen.
 • Je bent akkoord dat jouw gegevens worden gedeeld met Dakbloemenweide voor het maken van een kosteloze afspraak voor een dak inspectie en de aanleg van het bloemendak. CNME regelt het contact met dit bedrijf.
 • Je bent akkoord met het ontvangen van informatieve mails (éénmaal per kwartaal) met tips en instructies voor jouw groen dak zodat je er optimaal van kan genieten.
 • Je bent akkoord met de overige voorwaarden (te vinden bij het aanmeldformulier onderaan deze pagina).

Meld je hier aan

Max. 1 aanvraag per adres

 • (Alleen voor contact m.b.t. jouw aanmelding)
 • Lengte (≥ 2 m)Breedte (≥ 2 m)Hoe oud is het dak? 
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 60 MB, Max. aantal bestanden: 10.
   Lever minimaal het volgende aan: foto van het bovenaanzicht, situatiefoto (om de toegankelijkheid van het dak te zien) en een close-up foto (om de kwaliteit van het dak te kunnen beoordelen).
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.