Vergroen je dak

Maximum aantal aanmeldingen bereikt

Bedankt voor je interesse. Het maximum aantal aanmeldingen voor deze actie is bereikt en aanmelden is niet meer mogelijk. We gaan nu over op de realisatiefase.

Neem een groen dak en krijg tot 450 euro korting

De gemeente Maastricht en CNME willen samen met jou de wijk groener maken. Groene daken zijn hiervoor een goed idee. Met groene daken maken we onze leefomgeving aangenamer, koeler en beter bestand tegen hittestress en wateroverlast. Vind jij het leuk om het platte dak van jouw huis of schuur hiervoor te benutten? Als jij via deze actie een dakbloemenweide op jouw dak neemt dan kun je de eerste 450 euro gratis krijgen!

Tot 1 september 2023 kunnen inwoners van de gemeente Maastricht zich bij CNME aanmelden voor deze actie. Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina. Aanvragen worden op volgorde van aanmeldingen behandeld.

groen dak

Waarom kiezen voor een Dakbloemenweide?

Verstening is in veel steden in Zuid-Limburg een probleem. Het zorgt voor hittestress, regenwater kan slecht in de grond dringen wat zorgt voor wateroverlast en het is slecht voor de biodiversiteit.

Een dakbloemenweide is niet zomaar een groen dak. Het is een speciaal geselecteerd bloemenmengsel van wel 40 inheemse ofwel lokale plantensoorten die geschikt zijn voor op het dak. Dit betekent dat het een hoge ecologische waarde heeft en daarmee goed is voor onze insecten en vogels. Eigenlijk is het een verbeterde versie van een standaard sedum dak.

Het werkt in de zomer verkoelend voor de omgeving en gaat daarmee hittestress tegen. Het absorbeert regenwater en voorkomt daarmee wateroverlast. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakbedekking. En het ziet er natuurlijk ook nog eens prachtig uit! Zeker als je samen met de buren een groen dak neemt.

bloemendak

Voorbeeld aanleg Dakbloemenweide

Voorwaarden om je aan te melden

 • Je woont in de gemeente Maastricht en je hebt een plat dak dat je wilt vergroenen.
 • Het dak is bereikbaar en toegankelijk en is minimaal 2 bij 2 meter.
 • Je bent akkoord dat jouw gegevens worden gedeeld met Dakbloemenweide voor het maken van een kosteloze afspraak voor een dak inspectie en de aanleg van het bloemendak. CNME regelt het contact met dit bedrijf.
 • Je bent akkoord met het ontvangen van informatieve mails (éénmaal per kwartaal) met tips en instructies voor jouw groen dak zodat je er optimaal van kan genieten.
 • Je bent akkoord met de overige voorwaarden (te vinden bij het aanmeldformulier onderaan deze pagina).

Wat kost het mij?

Een dakbloemenweide (materiaal, transport én aanleg) kost € 75,- per m². De eerste € 450,- krijg je cadeau. Dit bekent dat de eerste 6 m² per adres gratis zijn.

Rekenvoorbeeld:

 • Heb je een dak van 6 m² of minder, dan betaal je niets.
 • Heb je een dak van 20 m², dan zijn de eerste 6 m² gratis. De overige 14 m² kosten jou € 75,- / m². Dat betekent dat je zelf nog 14 x €75 = €1050,- incl. btw betaalt.

Je betaalt  50% na de dakinspectie en 50% na aanleg.

Twijfel je nog of heb je vragen?
Op 12 juni om 20.00-21.30 uur is er een webinar met meer informatie en waar vragen kunnen worden gesteld. Meld je hier onder aan voor de webinar en bekijk daar ook de veel gestelde vragen.
Aanmelden voor webinar

Aan de slag!

 1. Neem de voorwaarden door en meld je voor 1 september 2023 aan via onderstaand aanmeldformulier.
 2. Je gegevens worden gecontroleerd en je ontvangt een e-mail met daarin een prijsvoorstel.
 3. In september 2023 word je benaderd voor het maken van een afspraak voor een dakinspectie. Iemand van Dakbloemenweide komt dan langs om te controleren of je dak geschikt is. Is je dak geschikt, dan is je aanvraag definitief. Er wordt dan een afspraak met je gemaakt voor de aanleg.
 4. De aanleg van het bloemendak is specialistisch werk. Daarom wordt dit allemaal voor je geregeld. In oktober (het vergeten plantseizoen) of november 2023 komt iemand van Dakbloemenweide langs voor de aanleg en wordt je dak gerealiseerd. Jouw groene dak wordt ingezaaid wat betekent dat het groen zich natuurlijk kan ontwikkelen.
 5. Vanaf het voorjaar van 2024 kun je al de eerste planten verwachten en kan het genieten van jouw eigen dakbloemenweide beginnen.
 • (Alleen voor contact m.b.t. jouw aanmelding)
 • Lengte (≥ 2 m)Breedte (≥ 2 m)Hoe oud is het dak? 
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 60 MB, Max. aantal bestanden: 10.
   Lever minimaal het volgende aan: foto van het bovenaanzicht, situatiefoto (om de toegankelijkheid van het dak te zien) en een close-up foto (om de kwaliteit van het dak te kunnen beoordelen).
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.