Meld je hier aan voor de webinar vergroen je dak

Op 12 juni om 20.00-21.30 uur is er een webinar met meer informatie en waar vragen kunnen worden gesteld. Meld je hier aan voor de webinar. Kijk ook eens bij deze veel gestelde vragen.

Veelgestelde vragen Regeling groene daken

Deze regeling loopt van 9 mei 2023 tot einde van het jaar. Aanmelden kan tot 1 september 2023.

Wat zijn de voordelen van een Dakbloemenweide?
Hoge biodiversiteit, nauwelijks onderhoud en geen bemesting en elk seizoen een prachtig kleurrijk geheel. Het dakleer gaat twee keer zo lang mee, minder hitte op het platte zwarte dak, warmer in de winter, CO2 verlagend en het trekt fijnstof aan. Bovendien draagt het bij aan vergroening van de leefomgeving en het is geproduceerd met een zeer lage CO2 voetafdruk.

Waarom is inheems zo belangrijk?
Inheems betekent dat iets van nature voorkomt op die plek. Alle bloemen en planten in de Dakbloemenweide zijn van oorsprong uit de Nederlandse regio, om en nabij de rivieren, en gedijen dus erg goed bij het Nederlands klimaat maar zijn ook precies wat de Nederlandse insecten nodig hebben. Zo hebben deze inheemse bloemen en planten veel ecologische toegevoegde waarde.

Heeft het onderhoud of bemesting nodig?
De dakbloemenweide heeft minimaal onderhoud nodig. Denk hierbij aan irrigatie als het dak jong is, bijzaaien einde najaar voor als bepaalde plekken beperkt opkomen en eens per jaar controleren of er geen boom zaailingen in het substraat terecht zijn gekomen. Ga niet bemesten, dat is niet de bedoeling want het dak houdt zichzelf qua voedingswaarden in stand. Het is verstandig eens per jaar de afvoeren te controleren en te zien of alles nog in orde is.

Wat zijn de risico’s?
Ongeacht wat u op uw dak legt is het vooral van belang dat de dakconstructie sterk genoeg is en de kwaliteit van het dak op orde is om eventuele lekkage te voorkomen.

Moet ik het dak water geven?
Irrigatie is belangrijk als er onvoldoende regen is, omdat de jonge planten erg kwetsbaar zijn. Een effectieve en eenvoudige oplossing is een zwenksproeier met een klokje erbij om het irrigeren te automatiseren. Dit kan op basis van kraanwater of oppervlaktewater, afhankelijk van de wens van de klant. Het is verstandig om bij droogte niet dagelijks een beetje water te geven maar juist elke 3 dagen en dan wat meer. Zo wennen de planten eraan dat ze niet elke dag water hebben.

Wat is het verschil tussen lichtgewicht en regulier?
De dikte van het substraat bij lichtgewicht is 6cm en bij regulier 8cm. We raden aan om de reguliere variant toe te passen, tenzij het echt niet anders kan. De lichtgewicht variant is namelijk kwetsbaarder voor droogte wat de jonge planten niet helpt.

Er ligt momenteel grind op mijn dak, kan dat blijven liggen?
Het is verstandig om het grind te verwijderen. Allereerst om de staat van het dakleer te controleren en tegelijkertijd vanwege het onnodige gewicht van het grind en de Dakbloemenweide gecombineerd.

Raakt mijn regenpijp niet verstopt?
Aan de randen van het dak ligt een rand split van ongeveer 10 cm breed. Dit laat wel water door, maar geen substraat. Op de regenpijp zelf kunt u een regenpijp filter plaatsen zodat er geen split maar ook blad in de regenpijp valt. Als het dak wordt aangelegd, verzorgen wij de regenpijpfilters.

🠔    Terug