Bewustwording luchtkwaliteit

Bewustwording luchtkwaliteit

Schone lucht is belangrijk voor mens en natuur. Om bewustwording over dit thema te creëren, is CNME in opdracht van de Gemeente Maastricht en Gemeente Meerssen gestart met lessen over luchtkwaliteit op basisscholen in Maastricht en Meerssen. Binnen deze lessen onderzoeken leerlingen samen hoe het staat met de luchtkwaliteit in hun omgeving.

 

Wat willen we bereiken

De gemeentes Maastricht en Meerssen werken aan een betere luchtkwaliteit. Als onderdeel hiervan geeft CNME Maastricht en regio gastlessen over luchtkwaliteit op scholen in deze gemeentes. Kinderen leren dat een goede luchtkwaliteit belangrijk is voor de gezondheid van mens en natuur. Zo worden kinderen geïnformeerd en geïnspireerd om keuzes te maken waarmee ze zelf ook kunnen bijdragen aan een goede luchtkwaliteit.

Waarom?

Schone lucht: het is belangrijk voor de gezondheid van mensen én de natuur. Gelukkig is de lucht tegenwoordig al veel schoner dan vroeger – door technologie zoals bijvoorbeeld roetfilters zijn auto’s en fabrieken steeds schoner geworden. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen gezondheidsrisico’s zijn. Vooral ouderen, mensen met een long- of hartziekte en kinderen zijn extra kwetsbaar voor luchtvervuiling. Daarom werken de gemeentes Maastricht en Meerssen samen met ons aan educatie over luchtkwaliteit, voor kinderen en jongeren – de generatie van de toekomst!

Wat wij doen

Om bewustwording over luchtkwaliteit te creëren bij kinderen bieden wij gastlessen over luchtkwaliteit aan groep 7 en 8 van basisscholen en aan het voortgezet onderwijs. Daarnaast komen we graag naar een BSO en werken we samen met Kindervakantiewerk Maastricht voor een leuke vakantieactiviteit voor de kinderen. Binnen de gemeenten Maastricht en Meerssen zijn deze lessen gratis; binnen Maastricht zijn ook de vakantieactiviteiten gratis. Buiten deze regio bieden we graag deze mogelijkheden op offertebasis. Neem hiervoor contact op met de projectleider Jessie Steevens.

Met ons aan de slag

01
Als leerkracht PO met ons aan de slag

Geef jij les aan groep 7 of 8? Dan zijn onze luchtlessen (waarbij we onderzoekend & ontwerpend leren hanteren) interessant voor jouw leerlingen! In drie gastlessen van 1,5 uur gaan kinderen als echte wetenschappers op onderzoek uit! De lessen zijn gratis binnen de gemeenten Maastricht en Meerssen – daarbuiten op offertebasis.

02
Als docent VO met ons aan de slag

Geef jij science, O&O, aardrijkskunde of biologie? Wij komen onze onderzoekend & ontwerpend leren gastlessen graag op jouw school verzorgen. De leerlingen volgen de onderzoek cyclus en kiezen daarbij hun eigen onderzoeksvraag over luchtkwaliteit. De lessen zijn gratis binnen de gemeenten Maastricht en Meerssen – daarbuiten op offertebasis.

03
Als BSO of kindervakantiewerk met ons aan de slag

Ben jij op zoek naar een leuke BSO- of vakantieactiviteit voor kinderen? Denk je dat de kinderen proefjes doen leuk vinden? Wij komen graag naar je toe! Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 7-12 jaar en duurt ca. 2 uur. Activiteiten zijn in 2021 gratis te boeken in de gemeente Maastricht. Op offertebasis zijn er ook mogelijkheden voor andere gemeenten in Zuid-Limburg.

04
Als gemeente met ons aan de slag

Wil jij in jouw gemeente ook aan de slag met educatie over luchtkwaliteit? Er zijn veel mogelijkheden! Neem contact op met projectleider Jessie. Zij gaat graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Heb je een vraag of wil je een vrijblijvend offerte aanvragen?

Neem contact op met Jessie Steevens, Projectleider Bewustwording Luchtkwaliteit

Zelf aan de slag met

Bewustwording luchtkwaliteit

In onze online kennisbank vind je meer informatie over dit project. Of neem een kijkje naar onze NME-gids : Hier kun meer vinden over ons lesaanbod en lesmateriaal, zoals het lenen van meetapparatuur wanneer je zelf een les wil geven.