Schone lucht is belangrijk voor mens en natuur. Om bewustwording over dit thema te creëren, is CNME in opdracht van verschillende gemeentes gestart met lessen over luchtkwaliteit op basisscholen in Maastricht en Meerssen. We hebben 2 projecten, voor 2 leeftijdsgroepen: ‘Rommel in de lucht’ voor groep 5/6 en ‘Bewustwording luchtkwaliteit’ voor groep 7 t/m onderbouw voortgezet onderwijs.
Binnen deze gastlessen maken leerlingen op hun niveau kennis met het thema en gaan er actief mee aan de slag. Kinderen leren dat een goede luchtkwaliteit belangrijk is voor de gezondheid van mens en natuur. Zo worden kinderen geïnformeerd en geïnspireerd om keuzes te maken waarmee ze zelf ook kunnen bijdragen aan een goede luchtkwaliteit.
Schone lucht: het is belangrijk voor de gezondheid van mensen én de natuur. Gelukkig is de lucht tegenwoordig al veel schoner dan vroeger – door technologie zoals bijvoorbeeld roetfilters zijn auto’s en fabrieken steeds schoner geworden. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen gezondheidsrisico’s zijn. Vooral ouderen, mensen met een long- of hartziekte en kinderen zijn extra kwetsbaar voor luchtvervuiling. Daarom werken de gemeentes Maastricht en Meerssen samen met ons aan educatie over luchtkwaliteit, voor kinderen en jongeren – de generatie van de toekomst!
Om bewustwording over luchtkwaliteit te creëren bij kinderen bieden wij gastlessen over luchtkwaliteit aan basisscholen en aan de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Binnen de gemeente Maastricht zijn al de lessen gratis. Binnen de gemeente Meerssen zijn deze lessen ‘Bewustwording luchtkwaliteit’ (vanaf groep 7) gratis. Buiten deze regio bieden we graag deze mogelijkheden op offertebasis. Meer informatie over de lessen is te vinden op nmegids.nl/maastricht
Bekijk deze video voor een terugblik op de eerste lessen van dit project:
Geef jij les aan groep 5, 6, 7 of 8? Dan zijn onze gastlessen ‘Rommel in de lucht’ (met diverse werkvormen en proefjes) of ‘Bewustwording luchtkwaliteit’ luchtlessen (waarbij we onderzoekend & ontwerpend leren hanteren) interessant voor jouw leerlingen!
Geef jij science, O&O, aardrijkskunde of biologie? Wij komen onze onderzoekend & ontwerpend leren gastlessen graag op jouw school verzorgen. De leerlingen volgen de onderzoek cyclus en kiezen daarbij hun eigen onderzoeksvraag over luchtkwaliteit. De lessen zijn gratis binnen de gemeenten Maastricht en Meerssen – daarbuiten op offertebasis.
Wil jij in jouw gemeente ook aan de slag met educatie over luchtkwaliteit? Er zijn veel mogelijkheden! Neem contact op met projectleider Jessie. Zij gaat graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Neem ook een kijkje naar onze rapportages voor meer inhoudelijke informatie.
Neem contact op met Jessie Steevens, projectleider educatie.