Couleur Locale

Foto: Johannes Timmermans

Met Couleur Locale gaan Dorieke Schreurs en CNME op zoek naar de lokale kleuren van Maastricht en de regio. Beeldend kunstenaar Dorieke maakt haar verven van natuurlijke pigmenten en werkt cradle-to-cradle. De lokale grondstoffen worden door Dorieke geoogst en in een tijdelijk lab in de CNME Natuurtuinen Jekerdal verwerkt tot pigmenten. In het lab werkt Dorieke met eenvoudige processen als het vermalen van de grondstof, tot het experimenteren met de invloed van verschillende temperaturen en pH-waardes op de uiteindelijke kleuren. In de Natuurtuinen wordt bovendien een tuin aangeplant waarin speciale verfplanten groeien. Hiermee ontwikkelt Dorieke organische pigmenten die gewonnen kunnen worden uit de planten.

Het winnen van de grondstoffen op locatie, de verwerking en het gebruik ervan zijn onderdeel van een parallel educatief programma voor basisschool, kunstacademie studenten en volwassenen. Deelnemers leren op ontdekkende wijze over natuurlijk grondstoffen, lineair en circulair gebruik, het belang van duurzaamheid en cradle-to-cradle principes. De lessen vinden plaats op locatie en in het verflab in de Natuurtuinen. Een afsluitende tentoonstelling toont het onderzoeksproject en de kunstwerken die met de pigmenten zijn gemaakt.

Couleur Locale

foto: Twan Wiermans

Couleur Locale

In haar kunstenaarspraktijk onderzoekt Dorieke Schreurs duurzaamheid in de kunst vanuit de idee dat vorm en inhoud elkaar niet moeten tegenspreken maar versterken. Het werkproces, de zoektocht naar duurzame materialen en een cradle-to-cradle denk- en werkwijze staan centraal. Dit heeft er toe geleid dat de kunstwerken van Dorieke weer volledig kunnen worden opgenomen in de kringloop van de natuur. Met wetenschap en industrie wil Dorieke Schreurs milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare verven ontwikkelen zodat de kunstwereld kan uitgroeien tot een duurzame sector.

"Met mijn kunst probeer ik bewustwording te creëren, mensen hun verbondenheid met de natuur te laten herontdekken, verwondering op te wekken voor alles wat ons omringt en hiermee te stimuleren om deze natuur te verzorgen."

— Dorieke Schreurs

De werkwijze van Dorieke sluit nauw aan bij de filosofie van CNME Maastricht en regio. Couleur Locale toont dat oplossend vermogen om mensen en natuur te verbinden. Duurzaamheid is geen trucje. Het is een manier van leven. Een oprechte en bovenal bewuste betrokkenheid bij mens, natuur en milieu. De CNME Natuurtuinen Jekerdal zijn de ideale locatie voor Couleur Locale. In de grote kas is veel licht en alles mag er lekker vies worden, niet te vermijden natuurlijk wanneer je aan de slag gaat met modder, klei en verf.

Voor meer informatie over Couleur Locale of over de CNME Natuurtuinen Jekerdal neem contact op met Nika Dings via dings@cnme.nl of bel 043 – 321 9941.

Couleur Locale

Foto: Twan Wiermans

Couleur Locale

Foto: Twan Wiermans